Ahmet Haşim, şiir, deneme ve gezi yazılarıyla tanınan önemli Türk yazarlarındandır. 1887’de Bağdat’ta doğmuş, sembolizm akımını benimsemiştir. Şiirlerinde kişisel düşüncelerini ön plana çıkaran Haşim, aşk ve hüzün gibi temaları işlemiştir. “Akşam Şairi” olarak da bilinen yazar, 1933’te İstanbul’da vefat etmiştir.
Ahmet Haşim Kısaca Hayatı
1887 yılında Bağdat’ta doğan A.Haşim, saygın ailelerden gelmektedir. Eğitim hayatı babasının işi dolayısıyla çeşitli şehirlerde geçmiş, 12 yaşında annesini kaybetmiştir. Galatasaray Sultanisi’nde eğitim gören yazar, sonra Reji İdaresi’nde çalışmaya başlamıştır.
Edebi ilgisi lise yıllarında artan yazar, hukuk eğitimine başlamış ancak sonra öğretmenlik yapmıştır. Birinci Dünya Savaşı sırasında yedek subay olarak görev yapmış, savaştan sonra İstanbul’a dönüp öğretmenlik ve köşe yazarlığı yapmıştır. 1933’te İstanbul’da hayatını kaybetmiştir.
Ahmet Haşim Edebi Kişiliği
Galatasaray Sultanisi’nde başlayan edebi ilgisiyle, 1901’de ilk eserini yayınlamıştır. Fransız şairler ve sembolizm akımından etkilenmiş olup sonrasında kendine özgü bir şiir anlayışı geliştirmiştir. “Göl Saatleri” adlı eseriyle tanınmıştır.
“Piyale” eseri, güçlü hayal gücünü yansıtır. 1909’da fecriati topluluğuna katılmış, sonra çeşitli dergilerde yazıları ve şiirleri yayınlanmıştır. Hem şiirde hem de düz yazıda, özellikle sonbahar ve akşam temalarıyla dikkat çeken başarılı eserler ortaya koymuştur.
Ahmet Haşim’in Eserleri
Çeşitli edebi türlerde sayısız eserler vermiş bir yazardır. Ayrıca onun kaleme aldığı eserler arasında, bilinen toplamda otuz dört adet edebi eser yer almaktadır.
Ahmet Haşim Şiirleri
- Merdiven
- Karanfil
- Bir Günün Sonunda Arzu
- Mukaddime
- Akşam
- Orman
- Akşam Yine Toplandı Derinde
- O Belde
- Parıltı
- Bahçe
- Bir Yaz Gecesi Hatırası
- Gece
- Bülbül
- Karanlık
- Havuz
- O Eski Hücreye Benzer Ki
- Hayali-i Aşkım
- Gece Yarısı
- Hatime
- Yollar
- Sensiz
Gezi Yazısı
- Frankfurt Seyahatnamesi
Deneme Yazısı, Fıkra
- Gurabahane-i Laklakan
- Bize Göre
Ahmet Haşim Nerelidir?
1887 yılında Bağdat’ta dünyaya gözlerini açmıştır. Babası kaymakam olduğundan dolayı hayatı boyunca birçok farklı şehir görmüş ve sonrasında bu tecrübeler edebi kariyerine yansımıştır.
Haşim’in Yaşamı ve Vefatı
Türk edebiyatına zengin bir miras bırakarak 46 yaşında hayata gözlerini yummuştur.
Ahmet Haşim’in Ölüm Sebebi
1928 yılında böbrek hastalığıyla mücadeleye başlayan Ahmet, tedavi umuduyla çıktığı yurt dışı yolculuğundan umduğunu bulamamış ve sonra 1933 yılında vefat etmiştir.
Mezarı
Yazarın mezarı, İstanbul Eyüp Sultan Camii’nin yanı başında, Eyüp Mezarlığı’nda yer almaktadır.
Evliliği
Ömrünün son günlerinde Zarife Özgünlü ile evlenmiş, ancak evliliğinin üzerinden 18 gün geçtikten sonra 1933 yılında vefat etmiştir.
Ahmet Haşim’in Edebi Dönemi
Cumhuriyet dönemi edebiyatçıları arasında yer almaktadır. Yaşadığı dönem içinde Serveti Fünun ve Fecri Ati gibi edebi hareketlere katkılarıyla tanınmıştır.
Ahmet Haşim’in Etkilendiği Akımlar
Sembolizm akımının getirdiği üslup ve temalarla şiirlerinde kendine has bir yol çizmiştir.
Ahmet Haşim’in Şiir Anlayışı
Şiiri, kapalı anlamlar ve ayrıca derin duygusallıkla bezelidir. Ona göre şiir, sözcüklerle müziğin buluştuğu bir sanat formudur ve müziğe daha yakın olmalıdır.
Ahmet Haşim’in Kimlerden Etkilenmiştir
Lise yıllarında şiire merak salan Ahmet, sanatını Tevfik Fikret, Abdülhak Hamit ve Cenap Şahabettin gibi ustaların yanı sıra Fransız şiiri ve sembolist şairlerden aldığı ilhamla şekillendirmiştir.