Bilge Karasu (9 Ocak 1930, İstanbul -13 Temmuz 1995, Ankara), Türkiye’de öykü, roman ve deneme türlerinde eserler veren bir yazardır. Filozofik düşüncelere de sahip olan Karasu, yazılarında felsefi meseleleri ele alır ya da yazıları, felsefi analizlerin konusu haline gelir. Türkiye’de postmodern romanın öncülerinden olarak kabul edilmiştir.
Bilge Karasu Hayatı
1930’da İstanbul’da doğan Karasu, İstanbul Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldı. Ankara radyosunda bir süre çalıştı.1963’te Rockfeller bursu ile Avrupa’ya gitti. Sonra dönüşüyle çevirmen olarak kariyerine başladı. Hacettepe Üniversitesi’nde ölümüne kadar araştırma görevlisiydi. Daha sonra 14 Temmuz 1995’te pankreas kanserinden vefat etti. Vasiyeti üzerine yapıtlarından elde edilen gelirle burs oluşturulmuştur.
Bilge Karasu Edebi Kişiliği
- 1950 kuşağının öykücülerinden biri olan sanatçı, bireysel problemleri ve aynı zamanda günlük yaşamdaki dilemmaları eserlerinde detaylıca işlemiştir.
- Eserlerinde sevgi, dostluk, yalnızlık, tutku, inanç/inançsızlık, korku ve sonrasında ölüm gibi çeşitli temalar işlenmiştir.
- Metinler, istiareler, benzetmeler ve aynı zamanda simgelerle zenginleştirilmiş dili ile benzersiz bir anlatım tarzına sahiptir.
- Yenilikçi cümle yapıları ve dil üzerine araştırmalarıyla anlatım sınırlarını zorlamıştır.
- Resim ve müziği yazın dünyasına taşıyarak kendine özgü metinler oluşturmuştur.
- Kitaplarında edebiyat ile felsefeyi etkili bir şekilde harmanlayarak Türk öykücülüğüne yeni bir perspektif kazandırmıştır.
Tüm Bilge Karasu Eserleri
- Hikâye: Troya’da Ölüm Vardı, Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı
- Roman: Gece, Kılavuz
- Masal: Göçmüş Kediler Bahçesi
- Düzyazı: Kısmet Büfesi, Narla İncire Gazel, Altı Ay Bir Güz
- Denemeleri: Ne Kitapsız Ne Kedisiz (1994) Narla İncire Gazel (1995) Altı Ay Bir Güz (1996)
- Radyo Oyunları: Peter Pan (Radyo için oyunlaştıran Karasu), Sevilmek, Kerem ile Kediler, Gidememek, Aşk
Karasu Anısına
Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Merkezi, Bilge Karasu’nun doğumunun 80. yılı ve ölümünün 15. yıl dönümü anısına, 13-14 Aralık 2010 tarihlerinde “Altı Ay Bir Güz” temalı Uluslararası Bilge Karasu Sempozyumu’nu düzenlemiştir. Talat Halman’ın başkanlık ettiği bu sempozyumda, 2004 yılında Bilge Karasu’nun eserlerinin İngilizce çevirileri ile ABD’nin prestijli National Translation Award’ını kazanan Aron Aji ve eserlerini Fransızca’ya çeviren Alain Mascarou gibi değerli isimler yer almıştır.
İlginizi çekebilir : Cahit Zarifoğlu Kimdir? (1940-1987)
Yorumlar (1)