Enis Behiç Koryürek Kimdir? Hecenin Beş Şairi’nden Milli Şairimiz
  1. Anasayfa
  2. Kimdir

Enis Behiç Koryürek Kimdir? Hecenin Beş Şairi’nden Milli Şairimiz

4

Enis Behiç Koryürek, 11 Mart 1891’de İstanbul’da doğmuş, Türk edebiyatının en önemli şairlerinden biridir. “Beş Hececiler”, Hecenin Beş Şairi olarak bilinen Faruk Nafiz Çamlıbel, Yusuf Ziya Ortaç, Orhan Seyfi Orhon, Halit Fahri Ozansoy ve Enis Behiç Koryürek, aruz ölçüsünün aksine hece ölçüsünü kullanarak Türk şiirine yeni bir soluk getirmişlerdi.

Enis Behiç’in Çocukluk ve Eğitim Yılları

Enis Behiç’in babası doktor Yarbay İsmail Behiç Bey, annesi Fâika Hanım ise ev hanımıydı. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladıktan sonra, 1913 yılında Mülkiye Mektebi’nden başarı ile mezun oldu.

Mülkiye’den mezun olduktan sonra Hariciye Nezareti’nde (Dışişleri Bakanlığı) çalışmaya başladı. Bükreş ve Budapeşte’de elçilik görevlerinde yer aldı. Türkiye’ye döndü ve çeşitli devlet kademelerinde görev aldı.

Edebiyat Dünyasına Adım Atması ve İlk Eserleri

19 yaşına bastığında “Ruhum Şiirlerimde Tecessüm Eder Benim” adında ilk şiirini yayınladı. Kısa bir vakitte Fecr-i Âti topluluğunda yer aldı. Namık Kemal’e ithaf ettiği “Vatan Mersiyesi” şiiriyle büyük ilgi gördü. Çoğu vatanseverlik temalı ve Servet-i Fünun etkisi taşıyan on iki şiiri Şehbal dergisinde yayınlandı.

Musikiye de meraklı olan Koryürek keman çalmanın yanı sıra, kendi icat ettiği keman-boru karışımı bir müzik aleti kullanmaktaydı. Bir zamanlar aruz veznini alaturka musikinin usulleri bir araya getirmeye çalıştı. “Musiki Usûllerinin Aruza Tatbiki” başlığı altında üç şiiri ve bu konuyla ilgili kuramsal yazıları yayınlandı.

Balkan Savaşları sırasında Ziya Gökalp’in tavsiyesiyle hece veznini benimseyerek Milli Edebiyat akımına katılmıştır. Bu dönemde onu üne kavuşturan ulusal duygularla dolu kahramanlık şiirleri yazdı. Şiirleri Türk Yurdu, Hürriyet-i Fikriye, Donanma ve Yeni Mecmua dergilerinde yayınlandı. Ayrıca denizcilik tarihinden aldığı konu ve motiflerle süslediği manzum destanlar ona “Türk denizciliğini şiire sokan şair” unvanını kazandırdı. Daha sonra Hece vezni üzerinde çalışarak kimi durak değişikliklerini ve bir şiirde çeşitli hece kalıplarını kullanmayı denedi.

Enis Behiç Koryürek Son Yılları

Seçimlerde aldığı hezimetin ardından resmi görevlerinden uzaklaşmak zorunda kaldı. Bununla birlikte maddi sıkıntılar yaşayan şair, adeta bir dönüşüm geçirdi. Kendisini dine ve tasavvufa adadı ve ruhsal bir arayışa girdi. Bedri Ruhselman’ın öncülük ettiği ruh çağırma seanslarına katılım sağladı. İrticalen şiirler okudu ve bu şiirler yakınları tarafından kaleme alındı. Daha sonra 18. yüzyılda Trabzon’da yaşamış Çedikçi Süleyman Çelebi adlı bir mevlevinin ruhuyla irtibata geçtiğini ve onun rehberliğinde bu şiirleri yazdığını savundu. 1949 yılında bu dini ve tasavvufi şiirlerini bir kitapta toplayarak okuyucularıyla buluşturdu.

18 Ekim 1949 tarihinde Enis Behiç Koryürek Ankara’da hayata veda etti. Cenaze töreni, sevenlerinin ve yakınlarının katılımıyla gerçekleşti. Ardından naaşı Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Enis Behiç Koryürek Eserleri

  • Şiir kitapları Miras (1927)
  • Varidat-ı Süleyman (Çedikçi Süleyman Çelebi Ruhundan İlhamlar, 1949)
  • Güneşin Ölümü (1952)

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Olurdu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    a_k_oldum
    Aşık Oldum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir