12 Temmuz 1891‘de İstanbul’da doğan Halit Fahri Ozansoy, şiir, roman, anı, tiyatro ve çeviri türlerinde eserler vererek Türk edebiyatına önemli katkılar sunmuştur. Beş Hececi olarak bilinen Faruk Nafiz Çamlıbel, Yusuf Ziya Ortaç, Orhan Seyfi Orhon ve Enis Behiç Koryürek olarak bilinen şairler arasında yer alan Ozansoy, 40 yıl boyunca öğretmenlik de yapmıştır.
Eğitim Hayatı ve Öğretmenlik Yılları
Halit Fahri Ozansoy’un eğitim hayatı Zeyrek ve Vefa’daki mahalle mekteplerinde başladı. Daha sonra Bakırköy Rüşdiyesi’ne ve Galatasaray Mekteb-i Sultânîsi’ne devam etti. Ayrıca eğitimini İstanbul Dârülfünun’un Fransız Dili Şubesi’nde tamamladı. 1916 yılında öğretmenlik yetkisi aldı. Bundan sonra ise ilk görev yerini Muğla Sultânîsi’nde edebiyat öğretmeni olarak başladı. Öncelikle ilk yılını Muğla’da sonraki yılını ise Konya’da tamamladı. Daha sonra İstanbul’a dönerek çeşitli okullarda uzun bir eğitim hayatı oldu.
Halit Fahri Ozansoy’un Edebiyata Katkıları
Öğretmenlik mesleğini kırk yıl boyunca sürdüren Ozansoy, aynı zamanda edebiyat ve kültür dünyasına da önemli katkılar sunmuştur. Halit Fahri Ozansoy, öğretmenlik ve edebiyat eserlerinin yanı sıra, çeşitli yayın organlarında da aktif rol almıştır. Kendi dergisi Şair Nedim’i çıkarmıştı. Şair Nedim bir haftalık dergiydi. Bu dergide Reşat Nuri Güntekin, Faruk Nafiz Çamlıbel, Selahattin Enis gibi birçok şairin ilk eserleri yayınlanmıştı. 1926’dan 1942’ye kadar Servet-i Fünun dergisinin yazı işleri müdürlüğü görevini üstlenerek edebiyat dünyasına önemli katkılar sunmuştur. Aynı zamanda İstanbul Şehir Tiyatroları dergisinin yönetmenliğini de yapmıştır. Kendi yayımlarının yanı sıra çeşitli gazete ve dergilerde de yazılar yayımlayarak geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmıştır.
Edebi Kişiliği
Halit Fahri Ozansoy, sade ve akıcı diliyle tanınan bir şairdir. Hece veznini ustalıkla kullanmış ve şiirlerinde genellikle milli duygular, doğa sevgisi ve insan sevgisi gibi temalara yer vermiştir.
Halit Fahri Ozansoy kalan yıllarını yıllarını Kızıltoprak’ta sürdürdü. Ayrıca yazları ise yirmi yıl boyunca Büyükada’daki yazlığında geçirmeyi tercih etmişti.
23 Şubat 1971‘de İstanbul’da vefat eden Halit Fahri Ozansoy, Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Ayrıca eserleri ve edebi kişiliği ile günümüzde de edebiyat severler tarafından ilgi görmektedir.
Halit Fahri Ozansoy’un Eserleri
Edebiyatın sevilen yazarlarından olan Ozansoy, şiir, roman, tiyatro, anı ve aynı zamanda çeviri türlerinde eserler vermiş bir yazardır.
Halit Fahri Ozansoy Şiir Kitapları
- Rüya (1912)
- Cenk Duyguları (1917)
- Efsaneler (1919)
- Zakkum (1920)
- Bulutlara Yakın (1920)
- Gülistanlar ve Harabeler (1922)
- Paravan (1929)
- Balkonda Saatler (1931)
- Sulara Dalan Gözler (1936)
- Hep Onun İçin (1962)
- Sonsuz Gecelerin Ötesinde (1964)
Halit Fahri Ozansoy Romanları
- Sulara Giden Köprü (1939)
- Aşıklar Yolunun Yolcuları (1939)
Ozansoy Tiyatroları
- Baykuş (1916)
- İlk Şair (1923)
- Sönen Kandiller (1928)
- 10 Yılın Destanı (1921)
- Nedim (1936)
- Hayalet (1936)
- Bir Dolaptır Dönüyor (1958)
- İki Yanda (1970)
Yorumlar (1)