Omega 3 Faydaları 8 Maddede Sıralıyoruz
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Omega 3 Faydaları 8 Maddede Sıralıyoruz

3

Yaşamsal faaliyetlerimizde vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılamamız gerekmektedir. bu ihtiyaçların içerisine yağ asitlerini de eklemesek olmaz. Çünkü bu yağ asidi diye tanımladığımız doymamış yağlardan oluşur ve “Omega” adıyla adlandırılır. Bu çoklu doymamış yağları vücudumuzun üretemediği durumlarda takviye olarak dışardan almak durumunda kalırız.

Omega 3 ile ilgili bu yazımızda; Omega 3 nedir? Omega3 hangi besinlerde bulunur? Omega-3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 neye iyi gelir? ve “Omega-3 içeren besinleri neden tüketmeliyim?” sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Konumuza girmeden önce Omage 3‘ün her bünyede farklı sonuçlar doğuracağını ve uzman doktorlar eşliğinde gıda veya takviyeleri almanızı öneriyoruz. Ancak bu şekilde doğru sonuçları elde edersiniz. Dedikten sonra faydalarına maddeler halinde kısaca göz atalım.

İlginizi çekebilir: 2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman Başlıyor?

Omega 3 Faydaları Maddeler Halinde

  1. Kalp ve damar sağlığınızı korur.
  2. Kolesterolünüzü dengeler.
  3. Bağışıklık sistemini güçlendiremeye yardımcı olur
  4. Zeka Gelişimine Katkı Sağlar
  5. İltihaplı Hastalıklara Karşı Etkilidir
  6. Göz sağlığına önemli etkisi vardır.
  7. Depresyon ve anksiyete gibi durumlarda semptomları hafifletir.
  8. Cilt sağlığını desteğini verir.

En doğru bilgi ve sağlığınız açısından olumlu sonuçlar için uzman doktorlardan desteğinizi almalısınız. Yazımızdaki hiç bir bilgi reçete değildir. Lütfen sadece doktorunuzla hareket ediniz.

Bazı bünyeler omega 3 desteğini ve içinde omage 3 bulunan gıdalara karşı hassas olma ihtimali vardır. Bunun yanında ihtiyacınızın ne kadar olduğunu sadece uzman doktorlar sayesinde anlayabilirsiniz.

Kullanımdan önce sağlık profesyoneline danışmanızı şiddetle öneriyoruz.

Kalp ve Damar Sağlığınızı Korur.

Omega-3 yağ asitleri, damar ve kalp sağlığınızı destekleyici etkide bulunarak kolesterolün dengelenmesine, kan basıncınızın düşmesine buna ek olarak kalpteki ritmin düzelmesine etki eder. Bu saydığımız özelliklerden dolayı kalp ve damardan kaynaklı hastalıkların riskini azalmasına etki eder.

Kolesterolü Dengeler

Omega-3 özellikle EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) formları, LDL (kötü) kolesterolü düşürmeye yardımcı olmaya çalışır. Bunun yanı sıra HDL (iyi) kolesterolü arttırmaya yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Omega-3 faydaları arsında yer alan bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olması çok önemlidir. İçerisindeki etki sayesinde vücudunuzu hastalıklara karşı koruyarak, bağışıklığınızı destekleyici etkisi vardır.

Zeka Gelişimine Katkı Sağlar

EPA ve DHA (asit) formları, beyin sağlığı üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Omega-3 yağ asitleri konsantrasyon, öğrenme ve hafıza gibi beyin aktivitelerini destelemeye yardımcı olur.

İltihaplı Hastalıklara Karşı Etkilidir

İrritabl barsak sendromu (IBS) yada yaygın kullanılan adıyla hassas bağırsak sendromu, benzeri bağırsak hastalıkları, genellikle iltihaplanma ile ilişkilendirebileceğini söyleyebiliriz. Omega-3 yağ asidi, bağırsak iltihabını azaltabileceği gibi İBS semptomlarının hafiflemesinde yardımcı olabileceğini söyleyebiliriz.

İlginizi çekebilir: Yılbaşı Kokina Çiçeği Çoğaltılması, Bakımı Nasıl Yapılır ve Anlamı

Göz Sağlığına İyi Gelir

Omega-3 yağ asitlerinin diğer bir etkisi göz sağlığıdır. DHA, retina tabakamızda bulunur ve göz sağlığımız önemdir. Bu yağ asitleri göz kuruluğunun önüne geçebilir. Yaşa bağlı olarak bazı göz rahatsızlıklarının çıkma riskini önemli ölçüde azaltmada önemlidir diyebiliriz.

Depresyon ve Anksiyete Belirtilerini Hafifletir

EPA’nın depresyon üzerinde etkisi araştırılmışır. Bu araştırmalar neticesinde DHA’nın da öncelikle anksiyete rahatsızlığının azaltılacağı düşünülmektedir. Bu yağ asitlerinin sinir sistemi üzerindeki etkilerini gösteren bir çok araştırma bulunmaktadır. Bundan dolayı stres üzerinde de olumlu etkileri gözlemlenmiştir.

Cilt Sağlığını Destekler

Omega 3 yağ asitlerinin cilt bariyerine olumlu etkisi sayesinde cilt sağlığını destekleyeceğini söyleyebiliriz.. Buna ek olarak antioksidan özelliğinden dolayı cildi zararlı etkilere karşıda fayda sağlamakta önemlidir diyebiliriz.

Yukarıdaki tüm maddeler, omega-3 yağ asitlerinin bilimsel araştırmalar neticesinde olduğunu biliyoruz. Ancak, herkesin ihtiyacı aynı değildir. Bu yüzden de omega-3 takviyesi alacak kişiler kullanmadan önce mutlaka sağlık personeli ile görüşmelidir.

Omega 3 Nelerde Var?

Sağlıklı bir insanın gün içinde aldığı omega 3 asitleri içeren besinler ile vücudunun ihtiyacını karşılayabilir. Vücudun bağışıklık sistemine yardımcı olacak ve güçlendirmeyi sağlayacak besinlerden bazıları şöyledir:

  • Listenin ilk sırasında hepimizin bildiği gibi balık vardır. Balığın hangi çeşidi peki derseniz ise somon, ringa, ton balığı, uskumru ve sardalya başlıcalarıdır.
  • İkinci sırada Tavuk
  • Üçüncü sırada ise tabi ki en çok tüketilenlerden Yumurta var.
  • Keten tohumu
  • Chia Tohumu
  • Avokado
  • Süt Ürünleri
  • Brüksel lahanası
  • Süt Ürünleri
  • Semizotu
  • Nohut
  • Kuru fasulye de omega 3 açısından zengin besinler arasındadır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Olurdu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    a_k_oldum
    Aşık Oldum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir