Şeker Ahmet Paşa (1841-1907), Osmanlı İmparatorluğu’nun tanınmış bir ressamı, asker ve bürokratı olarak bilinir. Asıl adı Ahmet Ali’dir.
Şeker Ahmet Paşa Hayatı
Şeker Ahmet Paşa, gerçek adıyla Ahmet Ali, 1841 yılında İstanbul’un Üsküdar semtinde dünyaya gelmiştir. İlköğretiminin ardından resme duyduğu ilgi ve yeteneği fark edilerek İdadi’de resim öğretmenine yardımcı olarak görevlendirilmiştir. 1855 yılında, önce Tıbbiye Mektebi’ne kaydolan Ahmet Paşa, sonrasında doktorluğun kendisi için uygun olmadığına karar vererek Harbiye Mektebi’ne geçmiştir.
Harbiye Mektebi’nde aldığı anatomi ve perspektif dersleri, resim yeteneğinin gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. Sultan Abdülaziz’in desteğiyle, resim eğitimi alması için Paris’e gönderilmiştir. Paris’te, Gustave Boulanger ve Jean-Léon Gérôme’un atölyelerinde yedi yıl boyunca eğitim görerek sanatsal yeteneklerini daha da ilerletmiştir. Paris Genel Sanatlar Okulu (Ecole Des Beaux Arts)’na kabul edilen Ahmet Paşa, orada da önemli eğitimler alarak yeteneklerini pekiştirmiştir.
Sultan Abdülaziz döneminde, 1867 yılındaki Avrupa gezisinde padişah tarafından Dolmabahçe ve Çırağan sarayları için resimler almak üzere görevlendirilmiştir. Türkiye’de ilk sanat koleksiyonunu oluşturma işine öncülük etmiştir. Paris’te katıldığı önemli sergilerde gösterdiği başarılarla tanınmış ve aynı zamanda sanat dünyasında önemli yankılar uyandırmıştır.
Paris’te dikkat çeken sergilere katılan sanatçı, başarılar kazanmıştır. 1867’de Sultan Abdülaziz için alım yaparak, Türkiye’nin ilk sanat koleksiyonuna öncülük etmiştir. Ayrıca Paris Resim Salonları’nda, yağlıboya ve Sultan Abdülaziz’in portresini sergilemiştir.
Başarılı eğitimi sonrası, Roma’ya okul müdürünün tavsiyesiyle gönderilen sanatçı, 1871’de İstanbul’a dönmüştür. Diğer Türk sanatçılarıyla beraber gelmiştir. Tıbbiye Mektebi’ne yüzbaşı olarak atanmıştır. Aynı zamanda sarayda yaverlik yapmıştır. Sanatsal faaliyetlerine devam etmiş, genç ressamlara bilgi ve deneyimlerini aktarıp desteklemiştir. Beyazıt Zeyrek Kaptan-ı Derya İbrahim Paşa Mektebi’nde öğretmenlik yapan sanatçı, birçok başarıya imza atmıştır. 1876’da binbaşıya, 1877’de yarbaylığa, 1880’de albaylığa, 1885’te tuğgeneralliğe ve 1890’da korgeneralliğe terfi etmiştir. Mabeyn ressamı unvanını almıştır. 1896 yılında, Protokol Sorumlusu olarak görev yapmaya başlamıştır.
Şeker Ahmet Paşa, 1873 ve 1875 yıllarında Türkiye’de düzenlenen ilk karma sergileri açmıştır. Ülkemizde sanat alanında öncü bir rol üstlenmiştir. Ayrıca, Türk resminin natüralist akımını temsil eden önemli sanatçılardandır.
Şeker Ahmet Paşa Ölümü
Şeker Ahmet Paşa 1907 yılında kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir. Eyüp Sultan’da bulunan Sokullu Mehmet Paşa Türbesi yakınına defnedilmiştir. Onun sanatı, vefatından sonra da Türk resim sanatının gelişimine ilham kaynağı olmuştur.
Şeker Ahmet Paşa’nın Hangi Akımdan Etkilenmiştir?
Şeker Ahmet Paşa, renk zenginliği ve doğadaki gerçekliği yansıtma konusunda gösterdiği özenle, doğa lirizmini anımsatan bir üsluba sahiptir. Bu özellikleri, onu Türk resminde özgün bir yere oturtmuştur. Sanatçı, teknik becerisine rağmen, insan figürleri yerine genellikle natürmort konularını tercih etmiştir. Bu tercihleriyle de kendine has bir yol izlemiştir.
Şeker Ahmet Paşa’nın Sanat Hayatı
Şeker Ahmet Paşa, çağdaş Türk resim sanatının öncülerindendir. Dünya çapında peyzaj konusuna katkıları büyüktür. Bu, onun mekân ve atmosfer duyarlılığını yansıtır. Onun düzen anlayışı ve lirizmi özgün bir geometri ile dengelenir.
Yaşadığı dönemdeki siyasal ve sosyal olaylara rağmen, Paşa bu olayları eserlerinde işlemez. Bu durum onun doğaya yönelik gözlemci kimliğini, topluma kapalı ve iç dünyasında yaşayan yönünü gösterir. Bu tavrını ömrü boyunca sürdürmüştür.
İlginizi Çekebilir; Sabuncuoğlu Şerefeddin Kimdir? Hayatı ve Eserleri
Paris yıllarında Barbizon ekolünden etkilendi. 1870’te Roma’ya, sonra 1871’de İstanbul’a döndü. Askeri ve ressam olarak kariyer yaptı. 27 Nisan 1873’te kendi adına açtığı ilk sergi Türk sanatında dönüm noktasıdır. Natürmortlarla tanınır. Eserleri başlıca müzelerde ve özel koleksiyonlarda yer alır.
Şeker Ahmet Paşa Neden Şeker Lakabını Almıştır?
Osmanlı Devleti’nde ilk resim sergisini gerçekleştiren Şeker Ahmet Paşa, 1842 yılında Üsküdar’da dünyaya gelmiştir. Sanatçının asıl ismi Ahmet Ali olup, “Şeker” lakabı, Tıbbiye Mektebi’nde resim dersleri verirken göstermiş olduğu zarif ve naif tutumlar neticesinde kendisine meslektaşları tarafından layık görülmüştür.
Şeker Ahmet Paşa’nın Başlıca Eserleri
- Karpuz Dilimli ve Üzümlü Natürmort
- Ağaçlar Arasında Karaca
- Manolya ve Meyveler
- Talim Yapan Erler
- Manzara
- Tepe Üzerindeki Kale
- Yelkenliler
- Ormanda Geyik
- Narlar ve Ayvalar Tablosu
Şeker Ahmet Paşa Hayatını videolu Anlatım olarak dinlemek isterseniz tıkayınız. Konu Hakkında yorumlarınızı bekliyoruz.
Yorumlar (1)