Windows 10 Disk Bölme Nasıl Yapılır?
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Windows 10 Disk Bölme Nasıl Yapılır?

1

Windows 10 disk bölme işlemi gerçekleştirmek, dosyalarınızı, klasörlerinizi ve uygulamalarınızı birden fazla sanal sürücüde düzenlemenin etkili bir yoludur. Birden fazla fiziksel sürücüye sahip olmanın çeşitli avantajları bulunmaktadır. Disk bölme işlemi, sisteminize ikinci bir disk için harcama yapmadan çoklu disk işlevselliğinden yararlanma imkânı sunmaktadır.

Yeni bir disk edinmişseniz ve disk bölme işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız, bu süreç oldukça basittir. Windows 10 kullanıyorsanız, Windows 10 disk bölme işlemlerini öğrenmek hızlı ve kolay bir hale gelmektedir. Tek bir diskiniz olduğunda bile bilgisayarınızı çok diskli bir yapılandırmaya dönüştürebilirsiniz.

Windows 10 Disk Bölme Yönetimi Aracını Kullanmak

Windows 10 içerisindeki Disk Yönetimi aracı, bilgisayarınıza bağlı tüm dahili ve harici sabit sürücüleri görüntülemenizi ve yönetmenizi sağlayan yerleşik bir yardımcı programdır. Disk Yönetimi aracını kullanarak, sabit sürücüler üzerinde biçimlendirme, bölüm oluşturma ve durum ile kapasite gibi çeşitli bilgileri görüntüleme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Bir harici sabit sürücüyü ilk kez biçimlendirmek istediğinizde, bilgisayarın doğru bir şekilde iletişim kurabilmesi için Disk Yönetimi aracını açmanız gerekmektedir. Bazı harici sabit sürücüler, kendi yapılandırma yazılımları ile gelebilirken, Disk Yönetimi aracını kullanarak çeşitli kontroller yapmanın her zaman daha faydalı olduğu unutulmamalıdır.

  1. Klavye üzerinde Windows tuşu ile R tuşuna aynı anda basarak Çalıştır aracına erişin.
  2. Çalıştır penceresine diskmgmt.msc yazın ve ardından Enter tuşuna basın.
  3. Karşınıza tüm sabit sürücülerinizi listeleyen bir menü çıkacaktır. Bölmek istediğiniz sürücüye sağ tıklayın ve Birim Küçült seçeneğini seçin.
  4. Açılan pencerede, sürücünün ne kadar küçülmesini istediğiniz sorulacaktır. Gireceğiniz miktar, yeni bölümünüz için ayrılacak alan olacaktır. Küçültmeden sonraki toplam boyut (MB), orijinal bölümde kalan boşluğu yansıtacaktır.
  5. Disk Yönetimi aracı açıkken, pencerede gördüğünüz yeni alana sağ tıklayın. Burada küçülttüğünüz veri miktarı ile Ayrılmamış ifadesi yer almalıdır. Bu alana sağ tıklayıp Yeni Basit Birim seçeneğini seçin.
  6. Bölümü oluşturmak için Yeni Basit Birim sihirbazındaki talimatları izleyin. Bu aşamada, bölümün boyutunu ayarlama ve atanacak sürücü harfini seçme imkânınız olacaktır.
  7. Yeni Basit Birim sihirbazında, bölümün formatını belirlemeniz gerekebilir. Genellikle, NTFS formatı tercih edilmelidir. Eğer bir USB bellekte disk bölme işlemi yapıyorsanız, bu durumda FAT32 formatını seçmeniz önemlidir. İlgili seçimi yaptıktan sonra disk bölme işlemini tamamlamış olacaksınız.

Üçüncü Parti Yazılımlarla Disk Bölme Gerçekleştirmek

Eğer Windows 10’un sunduğu Disk Yönetimi aracı karmaşık geliyorsa, üçüncü parti yazılım alternatiflerine yönelmeniz mümkün. Windows 10 disk bölme işlemlerinizde size yardımcı olabilecek çok sayıda üçüncü taraf yazılım mevcuttur. Aşağıda en kullanışlı olanlara yönelik öneriler bulunmaktadır:

  • EaseUS Partition Master Free – Dünyaca tanınan bir araç olan EaseUS Partition Master Free, bölümleri taşıma, yeniden boyutlandırma, biçimlendirme, etiket ve atamaları değiştirme gibi çeşitli işlevsellikleri bünyesinde barındırır. Bunun yanı sıra, Partition Recovery Wizard adlı son derece faydalı bir özelliği bulunmaktadır.
  • Mini Tool Partition Wizard Free – Birincil bölümleme işlemini tamamlamak için çok sayıda özellik sunan ücretsiz bir araçtır. Sürücüleri biçimlendirmeden dosya sistemlerini dönüştürmeye olanak tanıması önemli bir avantajıdır.
  • GParted – Diğer disk bölme araçlarına göre daha az özellikle beraber gelmektedir. Ancak, aracın en iyi özelliği, çeşitli sistem ve formatlarla uyumluluğudur. Ayrıca, bölümler oluşturmanıza ve boyutlarını yeniden ayarlamanıza olanak tanımaktadır.

İlginizi Çekebilir: Google Indexing API Nedir, Nasıl Kullanılır?

Bilgisayarınızın ayrı bir şekilde tanıyabileceği bir Windows 10 disk bölme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Her sabit sürücüde genellikle “C:” olarak adlandırılan bir bölüm yer almaktadır. Ancak tek bir sürücüde daha fazlasını oluşturmanız mümkündür. Disk bölme işlemi esnasında, kişisel dosyalarınızı Windows 10 işletim sisteminin kurulu olduğu bölümden farklı bir alana yerleştirmeniz, daha güvenli bir çözüm sunar.

Windows 10 disk bölme işlemi videolu anlatım için tıklayın.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Olurdu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    a_k_oldum
    Aşık Oldum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir